Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.
Amb només dues coses certes en la vida com la mort i els impostos (Benjamin Franklin), el micromecenatge no n'és una excepció (parlem dels impostos, òbviament).
Tractament fiscal del micromecenatge
En l'entorn canviant actual, amb la globalització i les noves tecnologies al servei d'empreses i consumidors, sorgeixen nous mecanismes de finançament diferents als tradicionals, o millor dit, noves maneres d'accedir a serveis de finançament que en realitat ja existien, com l'anomenat micromecenatge o crowdfunding. L'auge de les plataformes de micromecenatge per Internet, ha permès que, a través de petites donacions i normalment a canvi d'una certa recompensa, una persona pugui posar el seu granet de sorra al desenvolupament d'un projecte que li sembli atractiu.
Particularment, aquesta forma de finançament té molt èxit en els joves artistes, ja que facilita el finançament del llançament d'un disc de música, la realització de pel·lícula… a canvi de “premis”, com aparèixer en els agraïments, una edició especial del disc, una col·laboració… sense necessitat d'acudir a una entitat financera que, normalment, demanarà molts requisits i garanties per a lliurar aquest finançament (i en molts casos es denega). Amb el micromecenatge, únicament s'ha de convèncer amb un vídeo on s'expliqui el projecte al “micromecenes” perquè aporti el que consideri.
Existeixen altres tipus de micromecenatge com l'equity crowdfunding, on la recompensa que es rep és un petit nombre d'accions empresarials, però el funcionament és essencialment molt semblant.
Aquests moviments de diners tenen un tractament fiscal relativament espinós, com ha manifestat l'Agència Tributària en les seves últimes consultes vinculants. I és una cosa que el creador (o qualsevol que sol·liciti finançament per al seu projecte) ha de tenir en compte, sobretot per a no tenir posteriorment cap “sorpresa fiscal”.
Consulta vinculant del micromecenatge
En concret, les últimes consultes vinculants manifesten que, de cara al tractament d'aquestes microdonacions en la renda de l'autor del projecte, caldrà tenir en compte la recompensa que es dona en relació a l'import rebut. En la mesura en què el valor atribuïble a aquesta recompensa coincideixi amb la donació rebuda, aquesta donació es considerarà un ingrés de l'activitat econòmica i, per tant, tributarà en la renda com a tal.
No obstant això, si la recompensa es considera que és molt baixa en relació a la donació rebuda, aquest excés es considera una donació especial, recollida en l'article 619 del codi civil:
És també donació la que es fa a una persona pels seus mèrits o pels serveis prestats al donant, sempre que no constitueixin deutes exigibles, o aquella en què s'imposa al donatari un gravamen inferior al valor del donat.
Aquest import estarà subjecte a l'impost de successions i donacions i, per tant, queda fora de l'Impost sobre la Renda.
Exemple de com tributa el micromecenatge
Un aspirant a cantant llança un vídeo en una plataforma de micromecenatge on sol·licita finançament per al llançament del seu primer disc. Admet donacions de 10 euros, per les quals el mecenes rebrà una samarreta d'agraïment (que té un valor estimat de 8 euros).
Com tributaran aquestes donacions rebudes? Per a simplificar els càlculs, en aquest exemple no es tenen en compte les possibles implicacions en l'Impost sobre el Valor Afegit.
De cada donació rebuda de 10 euros, 8 euros hauran de declarar-se com a ingrés derivat de l'Activitat Econòmica del cantant en la seva declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, i 2 euros seran donacions subjectes a l'Impost sobre Successions i Donacions.
Com es pot comprovar, val la pena, abans fins i tot de sol·licitar el finançament, tenir en compte les possibles recompenses, i saber com es tributarà per les donacions rebudes, ja que moltes vegades no es té en compte aquest cost fiscal pels projectes finançats amb micromecenatge.

ℹ️ Si necessites més ajuda, sempre pots contactar directament amb nosaltres a través del correu electrònic: [email protected]. Estem a la teva disposició!

Tornar Ves a dalt