Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Preguntes i respostes

Què és i com funciona l'Aixeta?

General

L'Aixeta és la plataforma catalana de micromecenatge continu, on connectem els creadors amb el seu públic. El micromecenatge continu estableix un sistema de col·laboració entre els autors i els seguidors, on els primers poden realitzar la seva tasca professional a canvi del suport econòmic dels segons. Aquest suport, a diferència d'altres sistemes de micromecenatge, és constant i perenne, i s'entén com una subscripció, que es cobra mensualment. Els creadors es comprometen a oferir contingut (i a vegades recompenses) als seus subscriptors, també anomenats mecenes, i reben el seu suport econòmic mes rere mes. L'Aixeta és una plataforma que garanteix la independència creativa i l'autogestió econòmica dels projectes que acull, i fa possible el naixement i el creixement de les comunitats de mecenes. Oferim eines per fer que l'enllaç entre els autors i els seus seguidors sigui constant, proper i de qualitat i, per aquest motiu, la nostra plataforma és essencial per entendre la creació cultural i l'espai comunicatiu fet en català arreu dels Països Catalans.
El micromecenatge continu, a diferència del micromecenatge clàssic, no garanteix l'assoliment d'un objectiu concret, sinó que fa possible la proposta o el projecte cultural de forma genèrica i continuada. És per aquest motiu que el nostre sistema funciona amb subscripcions mensuals, que poden ser de 2€, 5€, 10€, 20€..., segons els nivells de subscripció que cada creador tingui establerts en la seva pàgina de l'Aixeta. Cada nivell té associades recompenses úniques i contingut exclusiu, i els subscriptors (també anomenats mecenes) poden accedir-hi a través de les publicacions (que poden ser obertes o accessibles només per a mecenes) que els creadors comparteixen a la seva pàgina. Els creadors, gràcies al finançament estable aportat per tot el grup de subscriptors (la seva comunitat de mecenes), cada mes poden enfocar la seva tasca professional a seguir creant contingut, i comunicar.
L'Aixeta és una associació sense ànim de lucre, i té per objectiu la seva plena autogestió econòmica. Amb aquesta premissa, la plataforma reté un 5% dels diners que recapta cada creador. Aquests diners es fan servir per mantenir la plataforma, allotjar el lloc web en un servidor, sufragar les despeses de tots els proveïdors digitals, i pagar les feines de totes les persones que hi treballen. La resta (salvant les comissions bancàries i els impostos), van dirigits, de nou, cap als creadors. Això vol dir que els beneficis de l'associació s'utilitzen per promocionar les propostes culturals i comunicatives que acollim, finançar la recerca, impulsar projectes i concedir beques. L'Aixeta és un projecte de la comunitat que retorna els guanys a la pròpia comunitat.

L'Aixeta com a tal necessita recursos per poder seguir desenvolupant la seva activitat de suport a la creació. Per aquest motiu, per assegurar ser una plataforma autosostenible, t'animem a fer-te mecenes d'aquesta plataforma, triant algun dels nivells de subscripció a la nostra pròpia pàgina.

Si ho prefereixes, també pots fer una donació a l'Aixeta al següent número de compte:

 • ES66 3025 0002 4414 3342 4698
 • (Cooperativa de crèdit de la Caixa d'Enginyers)
L'Aixeta existeix i té sentit perquè, en l'univers de la creació cultural, i l'ecosistema comunicatiu i periodístic, sabem de sobres que és complicat guanyar-s'hi la vida. Els oficis que tenen a veure amb l'art, la creació cultural i la comunicació requereixen de molta dedicació, molta constància i, sobretot, un suport estable i continuat del seu públic. Això passa, en general, arreu del món, però particularment, i d'una forma més sensible per la situació cultural i lingüística, en aquest país. D'altra banda, hi ha una forta demanda per part de molta gent en establir vincles més directes i més ferms entre el públic i els creadors. Moltes persones volen seguir els seus artistes i creadors preferits, i donar-los suport perquè puguin continuar creant. Amb l'arribada d'Internet, les eines tecnològiques i la democratització de l'accés a la informació, ara només cal el suport d'una comunitat. I a l'Aixeta fem precisament això: connectar els autors amb el seu públic, ajudant a construir comunitats de mecenes. Cap de nosaltres, en solitari, tenim suficients diners per finançar un artista, un creador, un comunicador... però si hi col·laborem i ho fem col·lectivament, entre tots sí que tenim la capacitat de fer-ho. Donar suport a la creació i a la cultura vol dir que hi haurà més mirades, més places, més llocs per riure, per dialogar, per enraonar. I això, com a societat, com a país, ens fa més forts.
L'Aixeta és una associació sense ànim de lucre. El nom legal és Associació l'Aixeta de promoció cultural. El nostre NIF és el G67322925.

A partir de la primavera del 2023, l'Aixeta compta amb la direcció del cantautor Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, 1984), qui assumeix la presidència de l'associació, així com la plena gestió de la plataforma, encarant i formalitzant-ne una nova etapa. Cesk Freixas és cantant, poeta i escriptor de cançons. Per la seva faceta d'activista, militant de lluites en favor de totes les sobiranies i la defensa del bé comú, i la seva trajectòria professional vinculada a la creació, és un coneixedor expert en els mecanismes, les estratègies i les dinàmiques del micromecenatge i el finançament col·lectiu, i és també un apassionat de les noves tecnologies, el programari lliure i les eines digitals.

La fundadora de l’Aixeta és la Liz Castro (San Leandro, Califòrnia, 1965), que la va posar en marxa l'any 2019. Com a autora de llibres informàtics, ha explicat a la gent com utilitzar les eines tecnològiques. Com a activista, ha vist com la societat catalana s'unia per fer accions molt grosses.
No. Totes són plataformes de micromecenatge, on les aportacions individuals de moltes persones s'ajunten per facilitar la creació de coses que d'altra manera potser no rebrien finançament. Però Verkami, Goteo i Kickstarter són plataformes de micromecenatge concret i puntual, de projectes que duren un número de dies definit, amb un objectiu específic. En aquests espais, hi ha una limitació de temps per assolir l'objectiu econòmic que es persegueix i, una vegada s'ha acabat la campanya de micromecenatge, la relació entre el creador i els mecenes finalitza.

A l'Aixeta no hi ha data límit, perquè el que es finança és tota l'obra del creador, no un projecte específic. Tampoc no hi ha un objectiu econòmic concret: el creador pot tenir molts o pocs subscriptors, segons la seva obra i la campanya que en fa. I la relació amb els seus mecenes i subscriptors és regular, constant i de llarg termini: el creador anirà produint obres, i el mecenes continuarà gaudint d'elles, mentre les ajuda a finançar, rep recompenses periòdiques i ofereix comentaris i suggeriments.

En definitiva, les plataformes de micromecenatge concret (com Verkami, Goteo i Kickstarter) són complementàries amb les plataformes de micromecenatge continu, com l'Aixeta. Una persona creadora pot utilitzar l'Aixeta per tenir una relació llarga i estable amb un grup de subscriptors i, de manera puntual, fer alguna campanya de Verkami, Goteo o Kickstarter per projectes que necessiten un finançament extraordinari.
Sí, ho és. L'Aixeta treballa únicament amb llibreries de programari lliure i el seu codi és accessible pel conjunt de la comunitat. Tot i que no n'era l'objectiu principal en el seu naixement, convertir l'Aixeta en una plataforma de micromecenatge continu de referència en l'àmbit del compartiment del coneixement, i de les eines digitals no privatives, s'ha convertit en una de les nostres banderes. Al llarg d'aquest 2024 tot el codi de l'Aixeta esdevindrà públic, ja que ara mateix, per motius de seguretat i protecció de dades, tenim dos repositoris que no ho són. D'aquesta manera farem possible que l'accés lliure a la nostra infraestructura faciliti la detecció d'errors, la seva resolució, i la millora continuada de la plataforma. Entre tots i per a tots.
L'Aixeta va néixer i ha començat a funcionar als Països Catalans. Creiem que hi ha molta gent creativa en aquest país que no estan creant cultura perquè no tenen ni el temps ni els recursos. L'Aixeta permetrà que ho facin, i que no hagin de desplaçar-se a les grans ciutats per a fer-ho. El lloc web, ara per ara, es troba disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès. Tenim previst augmentar el ventall d'idiomes i afegir nous països i Estats en els propers mesos, per tal que els parlants de moltes llengües i persones de molts llocs diferents puguin fer-se seva i sentir-se ben acollits en aquesta plataforma. Tanmateix, els continguts dels creadors poden ser en qualsevol idioma... o en cap!

Creadors

Primer de tot, has de crear el teu usuari de l'Aixeta. Per a fer-ho, has de dirigir-te en aquest enllaç i omplir tots els camps que et demanem. Un cop hagis facilitat totes les dades (nom, cognoms, adreça de correu electrònic i contrasenya), i hagis acceptat els requeriments (política de privacitat i condicions d'ús), ja podràs clicat el botó "Següent" i començar a pensar i construir la teva pàgina com a creador a l'Aixeta. Al llarg del procés, trobaràs una icona amb forma d'interrogant arrodonit que t'ajudarà a situar-te i orientar-te en els diversos espais, i també en el teu panell d'administració. Si tens dubtes i preguntes, envia'ns un correu electrònic a [email protected] i l'equip de l'Aixeta t'ajudarà i t'assessorarà. Benvingut, benvinguda a l'Aixeta!
La teva pàgina no es farà pública fins que demanis la seva activació, clicant el botó "Activa la pàgina" a l'espai de Configuració i opcions (a la pàgina principal del menú). Un cop demanis que l'activem, l'equip de l'Aixeta la revisarà, comprovarà que totes les dades són correctes i vàlides, t'assessorarà en aquells aspectes que tinguin a veure amb la informació que hi has col·locat, les imatges, els nivells de subscripció... i una vegada l'haguem activat, ja apareixerà a la portada i també a la secció d'Explora. Els usuaris podran trobar-te, i ja podràs començar la teva campanya per poder trobar els mecenes que t'ajudin a fer funcionar el teu projecte: endavant!
Les pàgines es poden crear tant a nivell individual, és a dir, per a persones, com a nivell col·lectiu, és a dir, per a entitats, associacions, cooperatives, empreses, etc. Així doncs, l'Aixeta és apta tant per a persones físiques com per a col·lectius.

Després d'haver creat un usuari, a l'entrar a dins de la plataforma veuràs que a dalt a la dreta hi ha un botó on hi diu "Fes una pàgina". Si hi cliques, podràs triar el nom que vols que tingui i el subdomini (persona.aixeta.cat o entitat.aixeta.cat, per exemple). Un cop fet, ja la tindràs a punt per començar a editar-la i la podràs omplir amb tota la informació que vulguis. Un cop tinguis la pàgina creada, a la secció de "Dades Legals" (aquí), hi podràs especificar qui hi ha darrera de la pàgina. Dins d'aquesta secció hi ha un espai on hi posa "Tipus", i hi podràs escollir entre "Individual" i "Empresa/Entitat". Si ets una persona, tria la primera. Si sou un col·lectiu, seleccioneu aquesta última opció. Les dades legals que recollim per poder formalitzar els pagaments les omplireu en relació a això.
No et costa res. No has de pagar cap quantitat per tenir una pàgina de creador a l'Aixeta. Com t'expliquem a la propera pregunta-resposta, la nostra plataforma funciona amb un sistema de comissions (5%), que apliquem de forma automàtica, i sense que tu hagis de fer cap moviment, a tots els pagaments que rebis un cop tinguis la teva pàgina activa.
1. Com a creador, has de tenir present que els nivells de subscripció inclouen IVA. A més, estan subjectes a una comissió de la nostra passarel·la de cobraments (Stripe), i de l'Aixeta mateixa, que detallem seguidament. Per això recomanem que el nivell mínim de subscripció sigui de 2€, perquè et surti a compte.
 
2. Quan un mecenes se subscriu a la teva pàgina, es cobra immediatament l'import de la subscripció a través de la seva targeta de crèdit. Se't resten dues comissions (la d'Stripe i la de l'Aixeta), i es guarda la quantitat restant a un subcompte particular que fem per a tu a Stripe. A final de mes, s'agafen tots els diners que se t'han acumulat al llarg del mes i n'efectuem una relació detallada per escrit (la liquidació), n'emetem una factura, i en realitzem una transferència bancària al teu compte. Stripe cobra una comissió addicional de pagament.
 
3. L’Aixeta cobra una sola comissió del 5% a tots els cobraments. 
 
4. Stripe es queda una comissió en el moment de cobrar cada mecenatge. Hi ha dues fórmules possibles. En cadascuna, hi ha una part fixa i una part que és un percentatge de la quantitat total de l'aportació:
 
 • Si el mecenatge és igual o inferior a 5€, Stripe comissiona un 5% + 0,05€
 • Si el mecenatge és superior a 5€, Stripe comissiona un 1,4% + 0,25€ (o un 2,9% + 0,25€ si la targeta pertany a un compte corrent de fora de l'Estat espanyol)

La diferència de comissions s'ha negociat des de l’Aixeta directament amb Stripe per reduir al màxim el que tu com a creador has de pagar a la passarel·la de cobraments, amb una quantitat fixa molt reduïda per a subscripcions petites, i un percentatge molt baix per a subscripcions més grans.
 
5. El dia 1 de cada mes es cobren totes les subscripcions actives de forma automàtica.
 
6. El dia 10 de cada mes, si has acumulat com a mínim 25€, l’Aixeta dóna l'ordre de transferència al teu compte bancari. Aquesta liquidació inclourà tots els ingressos al llarg del mes. És a dir, les noves subscripcions i les donacions puntuals des de l'última liquidació, més totes les renovacions que s'han fet el dia 1 anterior. La transferència pot tardar uns quants dies en fer-se efectiva i arribar al teu compte bancari. Normalment ho fa entre el 12 i el 14 de cada mes.
 
 • Stripe resta 2,10€ + 0,25% de la quantitat total transferida, com a comissió per la transferència bancària.
 
7. L’Aixeta t’envia una factura del darrer període per les comissions tant de l’Aixeta com d'Stripe, aplicant-hi el 21% d'IVA. També en pots consultar i descarregar la resta des de la pàgina de Factures.
 
8. Pots generar una relació de quantitats cobrades als mecenes per fer-los factures o calcular la liquidació d'IVA a la pàgina de Cobraments (hi accedeixes triant Ingressos en el menú que es desplega de la icona rodona i després cliques a Cobraments, a la llista de l'esquerra). 
 
9. La pàgina de Propera Liquidació suma tots els nous mecenatges des de l'última liquidació per fer-te una idea de quina serà la quantitat de la propera liquidació. A partir de cada primer dia de mes, s'hi sumen les renovacions dels mecenatges existents.
 
10. Pots consultar i descarregar les liquidacions i les factures en els apartats corresponents de la secció d'Ingressos.
Són diverses les preguntes que, des d'un punt de vista tributari i de cotització a la seguretat social, es plantegen en el moment de rebre quantitats econòmiques a través del micromecenatge. En l’àmbit tributari, la norma general seria que les donacions i aportacions rebudes en aquest marc no estan subjectes a l'IVA. Això significa que les quantitats rebudes gràcies als mecenes com a donacions no generaran un deute d'IVA que s’hagi de pagar a l'Agència Tributària. Cal tenir en compte, però, que aquesta regla pot canviar si, en realitat, esteu proporcionant algun bé o servei a canvi de la donació. Si la donació està vinculada a una contraprestació específica (com ara un producte, un servei o un avantatge), podria estar subjecta a l'IVA. Si la donació no té cap contrapartida, és a dir, no hi ha cap recompensa física o concreta a canvi, i s'entén com un suport genèric, està subjecta únicament a l'Impost de Donacions.

Per a més informació, pots consultar la secció Hisenda i fiscalitat, inclosa dins de la secció Material per a creadors.

L'Aixeta pot orientar-te sobre les obligacions fiscals, però sempre recomanem acudir a una gestoria, on t'assessoraran amb tot el coneixement de causa en relació a aquest tema.
No. La nostra plataforma dóna servei i posa les seves eines a disposició de tota la comunitat, ja sigui en iniciatives de caire activista o d'un perfil més professional. No només acollim projectes vinculats a la cultura, sinó que també donem la benvinguda a obres periodístiques, organitzacions polítiques, creadors d'opinió... o propostes més tangibles com podrien ser les d'un obrador de formatges artesans, un restaurant de cuina típica del Pirineu, un grup d'escalada, o una empresa de visites turístiques. L'única limitació és la teva imaginació.
A l'Aixeta hi pots compartir text, àudios, imatges i vídeos. Pel que fa als formats dels continguts penjats a l'Aixeta, els àudios han de ser en MP3, les imatges en JPG, GIF o PNG, i els vídeos en qualsevol dels formats convencionals (MPEG, AVI, MP4...).
No, en absolut. El creador manté en tot moment tots els drets sobre la seva obra. Només cedeix el permís de la difusió a l'Aixeta per a publicar-ho, i als subscriptors per gaudir-ne.
Recorda que l'Aixeta no és ni una gestoria ni un bufet d'advocats, i sempre recomanem consultar els temes fiscals amb una persona experta en el tema. 

 • Els menors d'edat poden tenir una pàgina a l'Aixeta sempre i quan hi hagi una validació per part del seu tutor o responsable legal. En aquest cas, l'Aixeta farà arribar un document de consentiment per tal de poder certificar aquesta validació.
 • En el cas dels majors d'edat i jubilats, els ingressos que percebis per la intermediació de l'Aixeta són considerats ingressos de la teva activitat econòmica. Si els ingressos anuals no sobrepassen el salari mínim interprofessional d'aquell any (15.120€ el 2023), pots tenir una pàgina a l'Aixeta sense posar en perill la teva pensió.
L'Aixeta atorga la insígnia i la marca de verificació a aquells creadors que considerem que són populars o rellevants a dins de la nostra plataforma. En general, els criteris per a obtenir una insígnia o una marca de verificació a l'Aixeta són:

 • Tenir més de 50 mecenes actius (a l'Aixeta)
 • Tenir més de 100 seguidors (a l'Aixeta)
 • Disposar d'una pàgina amb activitat

El procés de verificació es realitza de manera acurada i rigorosa per part de la Junta Directiva de l'Aixeta. Revisem les sol·licituds de manera objectiva i intentem donar una resposta amb celeritat, en un termini màxim de 7 dies. Una insígnia o una marca de verificació no implica que la nostra plataforma doni més suport o més importància a les pàgines que les tenen. Aquest és un mecanisme que, actualment, es troba en fase de proves. Pots sol·licitar la insígnia o marca de verificació en aquest formulari.

Mecenes

Si vols ser mecenes i subscriure't en alguna de les pàgines de l'Aixeta, efectivament, t'has de crear un usuari. I és molt senzill! Has d'accedir a la pantalla de registre i omplir tots els camps que se't demanen: nom, cognoms, correu electrònic i contrasenya. També podràs triar si vols rebre informació de l'Aixeta, i hauràs d'acceptar la nostra política de privacitat, així com també les nostres condicions d'ús. Quan cliquis el botó de "Registra't", rebràs un correu electrònic a la teva bústia donant-te la benvinguda com a nou usuari i, posteriorment, de manera voluntària, si ho desitges, podràs verificar la teva adreça de correu electrònic a través de l'enllaç que t'adjuntem. Benvingut, benvinguda a l'Aixeta!
Si no recordes la teva contrasenya per accedir a l'Aixeta, o simplement, per motius de seguretat, vols canviar-la, no et preocupis. És molt senzill. Només has d'accedir en aquest enllaç. El nostre sistema et demanarà la teva adreça de correu electrònic. De manera automàtica, rebràs a la teva safata d'entrada un enllaç per recuperar i restablir la teva contrasenya. Si necessites contactar amb nosaltres, no dubtis en enviar-nos un correu electrònic a [email protected].
El mètode de pagament el pots introduir a la secció Mètode de pagament del teu menú com a usuari. De moment, només es poden introduir targetes de crèdit o de dèbit. Has de facilitar el teu número de targeta, la seva data de caducitat i els tres números de control. Un cop hagis introduït aquestes dades, ja podràs clicar al botó "Desa". En aquest moment, el sistema de l'Aixeta contactarà de forma automàtica amb el teu banc, per tal de demanar-li una autorització i, d'aquesta manera, poder habilitar el mètode de pagament. Aquesta autenticació l'hauràs de fer a través de l'aplicació per a mòbil que tingui habilitada el teu banc, o des de l'espai personal que l'entitat financera et reserva com a client en el seu lloc web. Veuràs que el nostre sistema li fa un requeriment al teu banc amb una quantitat econòmica de 0,00€. Això és normal, no et preocupis: és només el mecanisme que utilitzem per enllaçar la teva targeta de crèdit o de dèbit amb la nostra passarel·la de cobraments. Quan hagis finalitzat aquesta autorització, la teva targeta ja apareixerà com a nou mètode de pagament. Sempre que vulguis la podràs esborrar, substituir i actualitzar.
En general, et subscrius a un creador en concret (o a més d'un!). Pots veure'ls i descobrir-los tots a la secció d'Explora. Entra a la seva pàgina i subscriu-te al nivell de subscripció que desitgis. D'aquesta forma, realitzaràs la teva aportació mensual i et convertiràs en el seu mecenes. Però també et pots subscriure a la pàgina de l'Aixeta i ajudar-nos a tirar endavant la plataforma com a tal. També necessitem el teu suport!

Depèn de tu. Cada creador o creadora defineix els diferents nivells de subscripció per la seva pàgina: els pots trobar en l'apartat Subscripcions. Hi ha nivells de subscripció molt barats, que van des dels 2€ fins als 5€. Després n'hi ha de quantitats més elevades, com ara 10€, 12€, 15€... Pots subscriure't a tants creadors i creadores com vulguis. O a només un. Això ja depèn de tu!

La subscripció es cobra en el moment de donar-se d’alta. I, posteriorment, cada primer dia de mes a partir d'aquell dia fins que et donis de baixa.
No passa res, no t'hi preocupis. Sempre que vulguis, pots canviar de nivell de subscripció. O preferir donar suport a altres creadors. Com a mecenes, tu decideixes mensualment a qui ajudes i com. Quan canvies de nivell de subscripció, se't cancel·la l'anterior automàticament.
Si vols donar de baixa una subscripció, pots fer-ho des del teu menú (que es desplega quan cliques damunt de la icona rodona) i triar la secció de Subscripcions. Allà hi visualitzaràs tots els creadors a qui estàs donant el teu suport econòmic. Selecciona la subscripció que vols cancel·lar i fes clic al botó Donar de baixa. A partir d'aquell moment, la subscripció ja se't deixarà de cobrar.
Si per algun motiu, o bé perquè no disposes de targeta de dèbit o crèdit, o bé perquè no et sents segur utilitzant les eines digitals de pagament, l'Aixeta posa a la teva disposició totes les facilitats perquè puguis col·laborar i donar suport a aquells projectes que desitgis. Per aquest motiu, habilitem un servei de transferència bancària. Només ens has d'enviar un correu electrònic a [email protected] indicant-nos:

 • Nom i cognoms
 • Document d'identitat
 • Creador a qui vols donar suport
 • Quantitat econòmica que vols aportar mensualment

Gestionarem la teva informació amb seguretat i privacitat i, un cop tinguem el teu vist i plau, realitzarem una domiciliació mensual, que l'Aixeta farà arribar al creador que ens diguis.