Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Preguntes i respostes

General

L'Aixeta és una plataforma de micromecenatge continu on es connecten creadors amb el seu públic. Els creadors obren una pàgina a l'Aixeta per compartir els seus continguts—contes, poemes, cançons, guions, sèries, còmics, dibuixos, opinions i més—i els posa a l'abast dels seus seguidors que s'hi hagin subscrit. Les subscripcions són molt accessibles (tant minsa com 2 euros al mes) però com a conjunt, poden servir com a finançament estable que permet al creador concentrar la seva energia en la seva obra artística i per tant augmentar-la a benefici de tots els subscriptors, i de fet tota la societat. A més a més de diners, els subscriptors també poden oferir comentaris i suggeriments.
Una persona o grup creador obre una pàgina en l'Aixeta. Penja una foto i descripció de la seva obra. Defineix tres o quatre nivells de subscripció i especifica el preu i la recompensa per cada nivell. De tant en tant publica uns continguts, podent especificar per quin nivell de subscripció estaran disponibles. Comparteix informació sobre la pàgina a les xarxes socials duent a terme la seva campanya promocional per donar a conèixer els seus continguts i aconseguir micromecenes. Els qui volen gaudir del seu contingut se subscriuen a la seva pàgina per una quantitat petita de diners cada mes. Tindrà accès als continguts del nivell de subscripció corresponent. El creador o creadora, gràcies al finançament estable aportat per tot el grup de subscriptors cada mes pot enfocar la seva feina en crear coses.
L'Aixeta es va crear amb una aportació inicial privada de la seva fundadora i té per objectiu poder-se autogestionar. Amb aquest objectiu, la plataforma reté un 5% dels diners que recapta cada creador/a.

Aquests diners es fan servir per mantenir la plataforma, allotjar la web en un servidor i pagar les persones que hi treballen. La resta —menys les comissions bancàries i impostos— va directament als creador(e)s. 

D’altra banda, l’Aixeta com a tal necessita recursos per poder seguir desenvolupant la seva activitat de suport a la creació. Per aquest motiu, per assegurar l’autofinançament, t’animem a ser mecenes d’algun dels nivells de subscripció al propi projecte

A més a més, l'Aixeta és una associació sense ànim de lucre. Això vol dir que els guanys de l’associació s'utilitzaran per promocionar noves creadores i creadors, finançar recerca i projectes puntuals i concedir beques. Aixeta és un projecte de la comunitat que tornarà els guanys a la comunitat.

Per diverses raons. Primer, és massa difícil guanyar-se la vida d'artista en aquesta planeta i particularment en aquest país. I d'altra banda, hi ha molta gent que volem seguir els nostres artistes preferits i donar-los suport perquè puguin continuar creant—necessitem el seu art per viure. Abans, per poder viure d'artista, calia guanyar l'aprovació d'algun porter—una editorial, un discogràfic, una productora—ara només cal el suport de la teva comunitat. Cap de nosaltres tenim prous diners per finançar un artista, però si hi col·laborem, entre tots sí que tenim la capacitat de fer-ho. I donar suport als artistes vol dir que hi haurà més art, i això ens fa més fort com una societat.
La fundadora de l'Aixeta es la Liz Castro. Com a escriptora de llibres informàtics, explicava a la gent com utilitzar les eines tecnològiques. Com a activista, veia com la societat catalana s'ajuntava per fer accions molt grans per guanyar la democràcia. L'Aixeta, inspirada en Patreon, una plataforma nordamericana, vol ser una progressió natural d'aquestes coses: aprofitar la tecnologia per connectar la gent per crear i donar suport a la creació artística i d'aquesta manera enfortir la democràcia. 

Per tirar endavant el projecte, la Liz s'ha ajuntat amb altres sòcies formant un equip femení i molt sòlid: la Mireia Domènech i Bonet, amb àmplia experiència en comunicació corporativa internacional i gestió cultural, i amb l'Elena Fonts, creativa, activista i dissenyadora per fundar l'Aixeta. 

El principal programador és en Carles Jove, un expert de Ruby on Rails i codi obert, i també músic que no només veu la necessitat de l'Aixeta sinó sap crear-lo. Joan Riba és el dissenyador que ha fet que l'interfaç de l'Aixeta no sigui només atractiu sinó intuitiu i engrescador. 
No. Tant Verkami, Kickstarter i l'Aixeta són plataformes de micromecenatge, on les aportacions individuals de moltes persones s'ajunten per facilitar la creació de coses que d'altra manera potser no rebrien finançament. Però Verkami i Kickstarter són plataformes de micromecenatge de projectes que duren un número de dies definit, amb un objectiu específic. Si el creador no recapta la quantitat total, no cobra res. I una vegada s'hagi acabat la campanya, la relació entre el creador i els mecenes es finalitza. A l'Aixeta, no hi ha data límit perquè el que es financia és tota l'obra del creador, no un projecte específic. Tampoc no hi ha un objectiu financer específic: el creador pot tenir molts o pocs subscriptors, segons la seva obra i la campanya que en fa. I la relació és regular i de llarg termini: el creador anirà produint obres, i el subscriptor continuarà gaudint d'elles, mentre les ajuda a finançar i ofereix comentaris i suggeriments. Verkami i l'Aixeta són complementaris. Una persona creadora pot utilitzar l'Aixeta per tenir una relació llarga i estable amb un grup de subscriptors i fer alguna campanya de Verkami per projectes puntuals que necessiten un finançament extraordinari.
L'Aixeta començarà a funcionar a Catalunya. Creiem que hi ha molta gent creativa en aquest país que no estan creant art perquè no tenen ni el temps ni els recursos. L'Aixeta permetrà que ho facin, i que no hagin de desplaçar-se a Barcelona per fer-ho. La web estarà disponible en català, castellà i anglès per començar. Els continguts poden ser en qualsevol idioma—o cap!
Ets periodista i tens alguna consulta o vols proposar alguna entrevista, reportatge, etc? Contacta'ns per email a premsa@aixeta.cat.

Aquí tens alguna informació que segur que ja et podrà ajudar, per entendre qui som i què fem:

Creador(e)s

1. Com a creador/a, tingues en compte tots els elements a l'hora de plantejar els NIVELLS DE SUBSCRIPCIÓ, perquè els diners que rebràs dels teus mecenes tenen retencions automàtiques de gestió. Per això recomanem que el nivell mínim de subscripció sigui de 2€, perquè et surti a compte.

2. Quan un mecenes se subscriu a la pàgina d’un creador o creadora, es cobra immediatament l’import de la subscripció. D’aquest import se li resten l’1,4%* + 0,25€, corresponents a la comissió que automàticament cobra Stripe (la passarel·la que gestiona els pagaments i cobraments), i el 5% corresponent a l’Aixeta. La quantitat restant es transfereix al compte d’Stripe creat per a cada creador/a.

*2,9% + 0,25€ si es tracta d'un pagament que s'ha fet amb una targeta de fora d'Europa.

3. A la pàgina de cada creador/a es va registrant quants mecenes tenen i quina és la quantitat total d’aportacions mensuals que els hauria d’arribar, a més a més d’un total històric de diners rebuts de part de l’Aixeta. 

4. El dia 10 de cada mes, l’Aixeta fa l'ordre de la transferència de la quantitat d'ingressos recollida de subscripcions i pagaments rebuts de part del creador/a des de l'última transferència efectuada (en el cas d'alguna subscripció recollida just abans de l'ordre de transferència, és possible que no s'inclogui en aquella mensualitat, sinó a la següent, ja que estarà en procés). La transferència pot tardar uns pocs dies en fer-se efectiva i arribar al compte bancari del creador/a. La passarel·la Stripe cobra 2€ + 0,25% de la quantitat total transferida, que aquí es resta de la transferència que fa l’Aixeta al creador/a.

5. Aixeta envia una factura del darrer període al creador/a per l’import corresponent al 5% dels diners captats per la seva pàgina (per cobrir les despeses de l'Aixeta), aplicant-hi el 21% d'IVA.

6. Cada creador/a pot consultar els detalls de les subscripcions, liquidacions i factures en la pàgina dels Ingressos. Selecciona Ingressos en el menú i després l’opció desitjada del submenú de l’esquerra per veure tots els detalls. També es poden veure i descarregar les factures.


La teva pàgina no es fa pública fins que l'activis, picant el botó "Activa la pàgina" en la pàgina de Preferències (a on arribaràs triant Preferències del menú).

Una vegada l'hagis activat, es veurà en la pàgina d'Explorar, i els usuaris podran trobar-te fent una cerca. I ja pots començar la teva campanya promocional de cara a poder sumar micromecenes que t'ajudin, endavant!
Hauràs de tributar per l’impost de societats o per l’impost sobre la renda de persones físiques en concepte de rendiments derivats d’activitats econòmiques, segons correspongui, pel bé o servei que ofereixis als teus mecenes.

Els diners percebuts són amb IVA inclòs i hauràs d’ingressar a l’AEAT l’IVA repercutit. Us podreu deduir l’IVA de les despeses derivades de tenir una pàgina a l’Aixeta (veure FAQ: Quant em costa tenir una pàgina a l’Aixeta?)

Al final de l’any, l’Aixeta us trametrà una certificació de les quantitats brutes percebudes que cal incloure a la declaració de la renda o de l’impost de societats. 
 
L’Aixeta pot orientar-te sobre les teves obligacions fiscals, però es recomana acudir al propi gestor o advocat.
No, també podrien ser obres polítiques, opinions, o coses tangibles com formatges artesans o visites turístiques. L'única limitació és la teva imaginació. Pel que fa als formats dels continguts penjats, els àudios han de ser en MP3, les imatges JPG/GIF/PNG i pel que fa als vídeos qualsevol dels formats convencionals. 
Els menors d'edat poden tenir una pàgina a l'Aixeta sempre i quan hi hagi una validació per part del seu tutor o responsable legal. L'Aixeta farà arribar un document de consentiment per tal de poder certificar aquesta validació.

En el cas dels majors d'edat, els ingressos que percebis per la intermediació de l’Aixeta són considerats ingressos de la teva activitat econòmica. Si els ingressos anuals no sobrepassen el salari mínim interprofessional d’aquell any (12.600€ en 2019), pots tenir una pàgina sense posar en perill la pensió.

Recorda, però que l'Aixeta no és ni gestoria ni bufet d'advocats, i recomanem que consultis amb un expert d'aquest tema. 
No, en absolut. El creador manté en tot moment el copyright sobre la seva obra. Només ha de cedir permís a l'Aixeta per publicar-ho i als subscriptors per gaudir d'ella.

Subscriptor(e)s/Mecenes

En general, et subscrius a un creador/a en concret (o a més d'un/a!). Entra a la seva pàgina i subscriu-te al nivell que desitgis per realitzar la teva micro-aportació mensual.

Però també et pots subscriure a l'Aixeta i ajudar-nos a tirar endavant el projecte com a tal. També necessitem el teu suport.

Depèn de tu. Cada creador o creadora defineix els diferents nivells de subscripció per la seva pàgina; els pots trobar en l'apartat "Nivells de subscripció". Hi ha nivells de subscripció d'un euro i de molt més. Pots subscriure’t a tants creadors i creadores com vulguis—o a només un.

Es cobra una subscripció en el moment de donar-se d’alta i cada primer de mes a partir d’aquell dia fins que et donis de baixa.

Si per exemple un mes decideixes fer algun altre tipus de subscripció, pots canviar-la. O pots decidir fer una aportació més gran un mes concret i després tornar a una altra quota. O preferir altres creador(e)s. Com a mecenes, tu decideixes mensualment a qui ajudes i com. I sinó, et pots donar de baixa en qualsevol moment. Simplement has d’anar al menú de subscripcions i cancel·lar la que tinguis vigent. A partir del mes següent ja se’t deixarà de cobrar.