Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Financem entre tots la nostra comunitat creativa

L'Aixeta usa la tecnologia i les xarxes per potenciar la força conjunta de la gent i facilitar que doni suport a la seva comunitat artística. La idea és connectar els creadors artístics directament amb el seu públic perquè aquells puguin gaudir de feedback i de suport econòmic regular i previsible i aquests puguin gaudir de les obres en sí a més a més d'una connexió més propera amb els artistes.

En lloc de dependre d'institucions o mitjancers, la gent ens ponem mans a l'obra directament i literal, finançant els projectes artístics que ens interessen. Entre tots, podem crear una xarxa de suport pels nostres artistes perquè puguin viure de la seva obra i per tant poder concentrar-se en ell, augmentant i aprofundint en ella. Una societat que cuida la seva cultura no només enforteix la cultura sinó la pròpia societat. I, el que no és poc, la fa més divertida i interessant.

Preguntes i respostes

General

Una persona o grup creador obre una pàgina a l'Aixeta. Penja una foto i descripció de la seva obra. Defineix tres o quatre nivells de subscripció i especifica el preu i la recompensa per a cada nivell. De tant en tant, publica uns continguts, podent especificar per quin nivell de subscripció estaran disponibles. Per a visualitzar-ho, comparteix informació sobre la seva pàgina de l'Aixeta a les xarxes socials, duent a terme la seva campanya promocional per donar a conèixer els seus continguts i aconseguir nous mecenes. Els qui volen gaudir del seu contingut, se subscriuen a la seva pàgina per una quantitat (petita o gran, depenent de cada nivell de subscripció) de diners cada mes. Tindran accés als continguts del nivell de subscripció corresponent. El creador, gràcies al finançament estable aportat per tot el grup de subscriptors (la seva comunitat de mecenes), cada mes pot enfocar la seva feina en allò que més li agrada: crear contingut, comunicar, crear cultura.
L'Aixeta es va crear amb una aportació inicial privada de la seva fundadora i té per objectiu l'autogestió. Amb aquesta premissa, la plataforma reté un 5% dels diners que recapta cada creador/a.

Aquests diners es fan servir per mantenir la plataforma, allotjar la web en un servidor, sufragar les despeses de tots els proveïdors digitals, i pagar les persones que hi treballen. La resta (menys les comissions bancàries i impostos) va directament als creadors. 

D’altra banda, l’Aixeta com a tal necessita recursos per poder seguir desenvolupant la seva activitat de suport a la creació. Per aquest motiu, per assegurar ser una plataforma autosostenible, t'animem a ser mecenes d'algun dels nivells de subscripció al propi projecte

A més a més, l'Aixeta és una associació sense ànim de lucre. Això vol dir que els beneficis de l'associació s'utilitzen per promocionar nous creadors, finançar la recerca, impulsar projectes i concedir beques als creadors. L'Aixeta és un projecte de la comunitat que tornarà els guanys a la comunitat.

Per diverses raons. Primer, perquè és complicat guanyar-se la vida amb oficis que tinguin a veure amb l'art, la cultura i la comunicació. En aquest món, en general, i particularment en aquest país. I, d'altra banda, hi ha molta gent que vol seguir els seus artistes i creadors preferits, i donar-los suport perquè puguin continuar creant. Amb l'arribada d'Internet, les eines tecnològiques i la democratització de l'accés a la informació, ara només cal el suport d'una comunitat. I a l'Aixeta fem precisament això: connectar els autors amb el seu públic, ajudant a construir comunitats de mecenes. Cap de nosaltres, en solitari, tenim suficients diners per finançar un artista, un creador, un comunicador... però si hi col·laborem i ho fem col·lectivament, entre tots sí que tenim la capacitat de fer-ho. I donar suport a la creació i a la cultura vol dir que hi haurà més mirades, més places, més llocs per riure, per dialogar, per enraonar. I això sí que ens fa més forts com a societat.
No. Totes són plataformes de micromecenatge, on les aportacions individuals de moltes persones s'ajunten per facilitar la creació de coses que d'altra manera potser no rebrien finançament. Però Verkami, Goteo i Kickstarter són plataformes de micromecenatge concret i puntual, de projectes que duren un número de dies definit, amb un objectiu específic. En aquests espais, hi ha una limitació de temps per assolir l'objectiu econòmic que es persegueix, i una vegada s'ha acabat la campanya de micromecenatge, la relació entre el creador i els mecenes finalitza.

A l'Aixeta no hi ha data límit, perquè el que es finança és tota l'obra del creador, no un projecte específic. Tampoc no hi ha un objectiu econòmic concret: el creador pot tenir molts o pocs subscriptors, segons la seva obra i la campanya que en fa. I la relació amb els seus mecenes i subscriptors és regular, constant i de llarg termini: el creador anirà produint obres, i el mecenes continuarà gaudint d'elles, mentre les ajuda a finançar, rep recompenses periòdiques i ofereix comentaris i suggeriments.

En definitiva, les plataformes de micromecenatge concret (com Verkami, Goteo i Kickstarter) són complementàries amb les plataformes de micromecenatge continu, com l'Aixeta. Una persona creadora pot utilitzar l'Aixeta per tenir una relació llarga i estable amb un grup de subscriptors i, de manera puntual, fer alguna campanya de Verkami, Goteo o Kickstarter per projectes que necessiten un finançament extraordinari.
L'Aixeta ha començat a funcionar als Països Catalans. Creiem que hi ha molta gent creativa en aquest país que no estan creant cultura perquè no tenen ni el temps ni els recursos. L'Aixeta permetrà que ho facin, i que no hagin de desplaçar-se a les grans ciutats per a fer-ho. El lloc web, ara per ara, es troba disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès. Tenim previst augmentar el ventall d'idiomes i afegir-ne de nous en els propers mesos, per tal que els parlants de moltes llengües diferents puguin fer-se seva i sentir-se ben acollits en aquesta plataforma. Tanmateix, els continguts dels creadors poden ser en qualsevol idioma... o en cap!
L'Aixeta és una plataforma de micromecenatge continu on es connecten creadors amb el seu públic. El creador obre una pàgina a l'Aixeta per compartir els seus continguts (contes, poemes, cançons, guions, sèries, còmics, dibuixos, pòdcasts, opinions, articles i més) i els posa a l'abast dels seus seguidors, que prèviament s'hi han subscrit. Les subscripcions són molt accessibles (tan minsa com 2 euros al mes) però, com a conjunt, poden servir per assolir un finançament estable, que permeti al creador concentrar la seva energia en la seva obra artística i, per tant, augmentar-la a benefici de tots els subscriptors i, en definitiva, de tota la societat. A més a més d'una aportació econòmica, els subscriptors també poden oferir comentaris i suggeriments.
La fundadora de l’Aixeta és la Liz Castro (San Leandro, Califòrnia, 1965), que la va posar en marxa l'any 2019. Com a autora de llibres informàtics, ha explicat a la gent com utilitzar les eines tecnològiques. Com a activista, ha vist com la societat catalana s'unia per fer accions molt grosses.

A partir de la primavera del 2023, és el cantautor Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, 1984) qui assumeix la gestió i la direcció de l’Aixeta, encarant i formalitzant, així, una nova etapa en el si de la plataforma. Cesk Freixas és cantant, poeta i escriptor de cançons. Per la seva faceta d'activista, militant de lluites en favor de totes les sobiranies i la defensa del bé comú, i la seva trajectòria professional vinculada a la creació, és un coneixedor expert en els mecanismes, les estratègies i les dinàmiques del micromecenatge i el finançament col·lectiu, i és també un apassionat de les noves tecnologies, el programari lliure i les eines digitals.

Creador(e)s

La teva pàgina no es fa pública fins que l'activis, picant el botó "Activa la pàgina" en la pàgina de Preferències (a on arribaràs triant Preferències del menú).

Una vegada l'hagis activat, es veurà en la pàgina d'Explorar, i els usuaris podran trobar-te fent una cerca. I ja pots començar la teva campanya promocional de cara a poder sumar micromecenes que t'ajudin, endavant!
No, també podrien ser obres polítiques, opinions, o coses tangibles com formatges artesans o visites turístiques. L'única limitació és la teva imaginació. Pel que fa als formats dels continguts penjats, els àudios han de ser en MP3, les imatges JPG/GIF/PNG i pel que fa als vídeos qualsevol dels formats convencionals. 
No, en absolut. El creador manté en tot moment el copyright sobre la seva obra. Només ha de cedir permís a l'Aixeta per publicar-ho i als subscriptors per gaudir d'ella.
Hauràs de tributar per l’impost de societats o per l’impost sobre la renda de persones físiques en concepte de rendiments derivats d’activitats econòmiques, segons correspongui, pel bé o servei que ofereixis als teus mecenes.

Els diners percebuts són amb IVA inclòs i hauràs d’ingressar a l’AEAT l’IVA repercutit. Us podreu deduir l’IVA de les despeses derivades de tenir una pàgina a l’Aixeta (veure FAQ: Quant em costa tenir una pàgina a l’Aixeta?)

Al final de l’any, l’Aixeta us trametrà una certificació de les quantitats brutes percebudes que cal incloure a la declaració de la renda o de l’impost de societats. 
 
L’Aixeta pot orientar-te sobre les teves obligacions fiscals, però es recomana acudir al propi gestor o advocat.
Els menors d'edat poden tenir una pàgina a l'Aixeta sempre i quan hi hagi una validació per part del seu tutor o responsable legal. L'Aixeta farà arribar un document de consentiment per tal de poder certificar aquesta validació.

En el cas dels majors d'edat, els ingressos que percebis per la intermediació de l’Aixeta són considerats ingressos de la teva activitat econòmica. Si els ingressos anuals no sobrepassen el salari mínim interprofessional d’aquell any (12.600€ en 2019), pots tenir una pàgina sense posar en perill la pensió.

Recorda, però que l'Aixeta no és ni gestoria ni bufet d'advocats, i recomanem que consultis amb un expert d'aquest tema. 
1. Com a creador/a, tingues en compte que els nivells de subscripció inclouen IVA. A més estan subjectes d'una comissió de la nostra passarel·la de cobraments (Stripe), i de l'Aixeta mateixa, que detallem seguidament. Per això recomanem que el nivell mínim de subscripció sigui de 2€, perquè et surti a compte.
 
2. Quan un mecenes es subscriu a la teva pàgina, es cobra immediatament l’import de la subscripció de la seva targeta de crèdit. Se’t resten dues comissions— la de Stripe i la de l’Aixeta — i es guarda la quantitat restant a un subcompte particular que fem per tu a Stripe. A final de mes, s’agafen tots els diners que se t’han acumulat al llarg del mes i s’efectuen una relació per escrit (la liquidació), una factura de part de l’Aixeta i una transferència bancària al teu compte. Stripe cobra una comissió addicional de pagament.
 
3. L’Aixeta cobra una sola comissió de 5% a tots els cobraments. 
 
4. Stripe es queda una comissió en el moment de cobrar cada mecenatge. Hi ha dues fòrmules possibles. A cada una, hi ha una part fixa i una part que és un percentatge de la quantitat total de l’aportació. 
 
Si la subscripció és mínima (igual o menys de 5€), Stripe cobra un 5% de la subscripció més una quantitat fixa de només 0,05€. Per exemple, si la subscripció és de 3€, Stripe cobra una comissió de 0,20€ [que corresponen a 0,05€ fixos més el 5% de 3€ (o 0,15€)]. 
 
Si la subscripció és de més de 5€ (amb targeta de crèdit europea), Stripe cobra l’1,4% de la subscripció més una quantitat fixa de 0,25€. Per exemple, amb una subscripció de 10€, la comissió seria 0,14€ (que és 1,4% de 10€) + la part fixa de 0,25€ per un total de 0,39€. Si el mecenes fa servir una targeta de fora d’Europa, la comissió és de 2,9% + 0,25€, i per tant sobre una subscripció de 10€, serien 0,29€ + 0,25€ per un total de 0,54€.
 
En resum: 
Si el mecenatge és igual o menys de 5€ -> 5% + 0,05€
Si és de més de 5€ -> 1,4% + 0,25€ (o 2,9% + 0,25€ si és targeta estrangera)
 
La diferència de comissions la vam negociar des de l’Aixeta per reduir al màxim el que tu com a creador/a has de pagar a Stripe, amb una quantitat fixa molt petita per subscripcions petites, i un percentatge molt baix per a subscripcions més grans.
 
Stripe també cobra una comissió al fer la liquidació, explicada al punt 6, més avall.
 
5. L'1 de cada mes es cobren totes les subscripcions actives de forma automàtica.
 
6. El dia 10 de cada mes, si has acumulat com a mínim 25€, l’Aixeta dóna l'ordre de transferència al teu compte bancari. Aquesta liquidació inclourà tots els ingressos al llarg del mes, és a dir, les noves subscripcions i les donacions puntuals des de l'última liquidació, més totes les renovacions que s'han fet el dia 1 anterior. 
 
Stripe resta 2,10€ + 0,25% de la quantitat total transferida, com a comissió per la transferència bancària.
 
Per exemple, si al llarg del mes, has acumulat 1000€, Stripe cobra 4,6€ (1000* 0,25% = 2,5€ + 2,1€) i es fa una transferència dels 995,4€ restants al teu compte bancari.
 
La transferència pot tardar uns pocs dies en fer-se efectiva i arribar al teu compte bancari. Normalment ho fa entre el 12 i el 14 de cada mes.
 
7. L’Aixeta t’envia una factura del darrer període per les comissions tant de l’Aixeta com de Stripe, aplicant-hi el 21% d'IVA. També en pots consultar i descarregar la resta de la pàgina de Factures.
 
8. Pots generar una relació de quantitats cobrades als mecenes per fer-los factures o calcular la liquidació d'IVA a la pàgina de Cobraments (hi accedeixes triant Ingressos en el menú que es desplega de la icona rodona i després cliques a Cobraments a la llista de l'esquerra). 
 
9. La pàgina de Propera Liquidació suma tots els nous mecenatges des de l'última liquidació per fer-te una idea de quina serà la quantitat de la propera liquidació. Se li ha de sumar les renovacions dels mecenatges existents.
 
10. Pots consultar i descarregar les liquidacions i factures en els apartats corresponents de la secció d'Ingressos.

Subscriptor(e)s/Mecenes

Es cobra una subscripció en el moment de donar-se d’alta i cada primer de mes a partir d’aquell dia fins que et donis de baixa.

Depèn de tu. Cada creador o creadora defineix els diferents nivells de subscripció per la seva pàgina; els pots trobar en l'apartat "Nivells de subscripció". Hi ha nivells de subscripció d'un euro i de molt més. Pots subscriure’t a tants creadors i creadores com vulguis—o a només un.

En general, et subscrius a un creador/a en concret (o a més d'un/a!). Entra a la seva pàgina i subscriu-te al nivell que desitgis per realitzar la teva micro-aportació mensual.

Però també et pots subscriure a l'Aixeta i ajudar-nos a tirar endavant el projecte com a tal. També necessitem el teu suport.

Si per exemple un mes decideixes fer algun altre tipus de subscripció, pots canviar-la. O pots decidir fer una aportació més gran un mes concret i després tornar a una altra quota. O preferir altres creador(e)s. Com a mecenes, tu decideixes mensualment a qui ajudes i com. 

Quan canvies de nivell de subscripció, se't cancel·la l'anterior de forma automàticament.

Si vols donar de baixa una subscripció, sempre pots anar al menú (que surt de la icona rodona) i triar Donant suport, i llavors selecciona el creador del que vols donar de baixa i fer clic en Donar de baixa. A partir del mes següent ja se’t deixarà de cobrar.