Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Financem entre tots la nostra comunitat creativa

L'Aixeta usa la tecnologia i les xarxes per potenciar la força conjunta de la gent i facilitar que doni suport a la seva comunitat artística. La idea és connectar els creadors artístics directament amb el seu públic perquè aquells puguin gaudir de feedback i de suport econòmic regular i previsible i aquests puguin gaudir de les obres en sí a més a més d'una connexió més propera amb els artistes.

En lloc de dependre d'institucions o mitjancers, la gent ens ponem mans a l'obra directament i literal, finançant els projectes artístics que ens interessen. Entre tots, podem crear una xarxa de suport pels nostres artistes perquè puguin viure de la seva obra i per tant poder concentrar-se en ell, augmentant i aprofundint en ella. Una societat que cuida la seva cultura no només enforteix la cultura sinó la pròpia societat. I, el que no és poc, la fa més divertida i interessant.

Preguntes i respostes

General

L'Aixeta començarà a funcionar a Catalunya. Creiem que hi ha molta gent creativa en aquest país que no estan creant art perquè no tenen ni el temps ni els recursos. L'Aixeta permetrà que ho facin, i que no hagin de desplaçar-se a Barcelona per fer-ho. La web estarà disponible en català, castellà i anglès per començar. Els continguts poden ser en qualsevol idioma—o cap!
L'Aixeta es va crear amb una aportació inicial privada de la seva fundadora i té per objectiu poder-se autogestionar. Amb aquest objectiu, la plataforma reté un 5% dels diners que recapta cada creador/a.

Aquests diners es fan servir per mantenir la plataforma, allotjar la web en un servidor i pagar les persones que hi treballen. La resta —menys les comissions bancàries i impostos— va directament als creador(e)s. 

D’altra banda, l’Aixeta com a tal necessita recursos per poder seguir desenvolupant la seva activitat de suport a la creació. Per aquest motiu, per assegurar l’autofinançament, t’animem a ser mecenes d’algun dels nivells de subscripció al propi projecte

A més a més, l'Aixeta és una associació sense ànim de lucre. Això vol dir que els guanys de l’associació s'utilitzaran per promocionar noves creadores i creadors, finançar recerca i projectes puntuals i concedir beques. Aixeta és un projecte de la comunitat que tornarà els guanys a la comunitat.

Una persona o grup creador obre una pàgina en l'Aixeta. Penja una foto i descripció de la seva obra. Defineix tres o quatre nivells de subscripció i especifica el preu i la recompensa per cada nivell. De tant en tant publica uns continguts, podent especificar per quin nivell de subscripció estaran disponibles. Comparteix informació sobre la pàgina a les xarxes socials duent a terme la seva campanya promocional per donar a conèixer els seus continguts i aconseguir micromecenes. Els qui volen gaudir del seu contingut se subscriuen a la seva pàgina per una quantitat petita de diners cada mes. Tindrà accès als continguts del nivell de subscripció corresponent. El creador o creadora, gràcies al finançament estable aportat per tot el grup de subscriptors cada mes pot enfocar la seva feina en crear coses.
Ets periodista i tens alguna consulta o vols proposar alguna entrevista, reportatge, etc? Contacta'ns per email a [email protected].

Aquí tens alguna informació que segur que ja et podrà ajudar, per entendre qui som i què fem:

No. Tant Verkami, Kickstarter i l'Aixeta són plataformes de micromecenatge, on les aportacions individuals de moltes persones s'ajunten per facilitar la creació de coses que d'altra manera potser no rebrien finançament. Però Verkami i Kickstarter són plataformes de micromecenatge de projectes que duren un número de dies definit, amb un objectiu específic. Si el creador no recapta la quantitat total, no cobra res. I una vegada s'hagi acabat la campanya, la relació entre el creador i els mecenes es finalitza. A l'Aixeta, no hi ha data límit perquè el que es financia és tota l'obra del creador, no un projecte específic. Tampoc no hi ha un objectiu financer específic: el creador pot tenir molts o pocs subscriptors, segons la seva obra i la campanya que en fa. I la relació és regular i de llarg termini: el creador anirà produint obres, i el subscriptor continuarà gaudint d'elles, mentre les ajuda a finançar i ofereix comentaris i suggeriments. Verkami i l'Aixeta són complementaris. Una persona creadora pot utilitzar l'Aixeta per tenir una relació llarga i estable amb un grup de subscriptors i fer alguna campanya de Verkami per projectes puntuals que necessiten un finançament extraordinari.
L'Aixeta és una plataforma de micromecenatge continu on es connecten creadors amb el seu públic. Els creadors obren una pàgina a l'Aixeta per compartir els seus continguts—contes, poemes, cançons, guions, sèries, còmics, dibuixos, opinions i més—i els posa a l'abast dels seus seguidors que s'hi hagin subscrit. Les subscripcions són molt accessibles (tant minsa com 2 euros al mes) però com a conjunt, poden servir com a finançament estable que permet al creador concentrar la seva energia en la seva obra artística i per tant augmentar-la a benefici de tots els subscriptors, i de fet tota la societat. A més a més de diners, els subscriptors també poden oferir comentaris i suggeriments.
Per diverses raons. Primer, és massa difícil guanyar-se la vida d'artista en aquesta planeta i particularment en aquest país. I d'altra banda, hi ha molta gent que volem seguir els nostres artistes preferits i donar-los suport perquè puguin continuar creant—necessitem el seu art per viure. Abans, per poder viure d'artista, calia guanyar l'aprovació d'algun porter—una editorial, un discogràfic, una productora—ara només cal el suport de la teva comunitat. Cap de nosaltres tenim prous diners per finançar un artista, però si hi col·laborem, entre tots sí que tenim la capacitat de fer-ho. I donar suport als artistes vol dir que hi haurà més art, i això ens fa més fort com una societat.
La fundadora de l'Aixeta es la Liz Castro. Com a escriptora de llibres informàtics, explicava a la gent com utilitzar les eines tecnològiques. Com a activista, veia com la societat catalana s'ajuntava per fer accions molt grans per guanyar la democràcia. L'Aixeta, inspirada en Patreon, una plataforma nordamericana, vol ser una progressió natural d'aquestes coses: aprofitar la tecnologia per connectar la gent per crear i donar suport a la creació artística i d'aquesta manera enfortir la democràcia. 

Per tirar endavant el projecte, la Liz s'ha ajuntat amb altres sòcies formant un equip femení i molt sòlid: la Mireia Domènech i Bonet, amb àmplia experiència en comunicació corporativa internacional i gestió cultural, i amb l'Elena Fonts, creativa, activista i dissenyadora per fundar l'Aixeta. 

El principal programador és en Carles Jove, un expert de Ruby on Rails i codi obert, i també músic que no només veu la necessitat de l'Aixeta sinó sap crear-lo. Joan Riba és el dissenyador que ha fet que l'interfaç de l'Aixeta no sigui només atractiu sinó intuitiu i engrescador. 

Creador(e)s

La teva pàgina no es fa pública fins que l'activis, picant el botó "Activa la pàgina" en la pàgina de Preferències (a on arribaràs triant Preferències del menú).

Una vegada l'hagis activat, es veurà en la pàgina d'Explorar, i els usuaris podran trobar-te fent una cerca. I ja pots començar la teva campanya promocional de cara a poder sumar micromecenes que t'ajudin, endavant!
No, també podrien ser obres polítiques, opinions, o coses tangibles com formatges artesans o visites turístiques. L'única limitació és la teva imaginació. Pel que fa als formats dels continguts penjats, els àudios han de ser en MP3, les imatges JPG/GIF/PNG i pel que fa als vídeos qualsevol dels formats convencionals. 
No, en absolut. El creador manté en tot moment el copyright sobre la seva obra. Només ha de cedir permís a l'Aixeta per publicar-ho i als subscriptors per gaudir d'ella.
Hauràs de tributar per l’impost de societats o per l’impost sobre la renda de persones físiques en concepte de rendiments derivats d’activitats econòmiques, segons correspongui, pel bé o servei que ofereixis als teus mecenes.

Els diners percebuts són amb IVA inclòs i hauràs d’ingressar a l’AEAT l’IVA repercutit. Us podreu deduir l’IVA de les despeses derivades de tenir una pàgina a l’Aixeta (veure FAQ: Quant em costa tenir una pàgina a l’Aixeta?)

Al final de l’any, l’Aixeta us trametrà una certificació de les quantitats brutes percebudes que cal incloure a la declaració de la renda o de l’impost de societats. 
 
L’Aixeta pot orientar-te sobre les teves obligacions fiscals, però es recomana acudir al propi gestor o advocat.
Els menors d'edat poden tenir una pàgina a l'Aixeta sempre i quan hi hagi una validació per part del seu tutor o responsable legal. L'Aixeta farà arribar un document de consentiment per tal de poder certificar aquesta validació.

En el cas dels majors d'edat, els ingressos que percebis per la intermediació de l’Aixeta són considerats ingressos de la teva activitat econòmica. Si els ingressos anuals no sobrepassen el salari mínim interprofessional d’aquell any (12.600€ en 2019), pots tenir una pàgina sense posar en perill la pensió.

Recorda, però que l'Aixeta no és ni gestoria ni bufet d'advocats, i recomanem que consultis amb un expert d'aquest tema. 
1. Com a creador/a, tingues en compte que els nivells de subscripció inclouen IVA. A més estan subjectes d'una comissió de la nostra passarel·la de cobraments (Stripe), i de l'Aixeta mateixa, que detallem seguidament. Per això recomanem que el nivell mínim de subscripció sigui de 2€, perquè et surti a compte.
 
2. Quan un mecenes es subscriu a la teva pàgina, es cobra immediatament l’import de la subscripció de la seva targeta de crèdit. Se’t resten dues comissions— la de Stripe i la de l’Aixeta — i es guarda la quantitat restant a un subcompte particular que fem per tu a Stripe. A final de mes, s’agafen tots els diners que se t’han acumulat al llarg del mes i s’efectuen una relació per escrit (la liquidació), una factura de part de l’Aixeta i una transferència bancària al teu compte. Stripe cobra una comissió addicional de pagament.
 
3. L’Aixeta cobra una sola comissió de 5% a tots els cobraments. 
 
4. Stripe es queda una comissió en el moment de cobrar cada mecenatge. Hi ha dues fòrmules possibles. A cada una, hi ha una part fixa i una part que és un percentatge de la quantitat total de l’aportació. 
 
Si la subscripció és mínima (igual o menys de 5€), Stripe cobra un 5% de la subscripció més una quantitat fixa de només 0,05€. Per exemple, si la subscripció és de 3€, Stripe cobra una comissió de 0,20€ [que corresponen a 0,05€ fixos més el 5% de 3€ (o 0,15€)]. 
 
Si la subscripció és de més de 5€ (amb targeta de crèdit europea), Stripe cobra l’1,4% de la subscripció més una quantitat fixa de 0,25€. Per exemple, amb una subscripció de 10€, la comissió seria 0,14€ (que és 1,4% de 10€) + la part fixa de 0,25€ per un total de 0,39€. Si el mecenes fa servir una targeta de fora d’Europa, la comissió és de 2,9% + 0,25€, i per tant sobre una subscripció de 10€, serien 0,29€ + 0,25€ per un total de 0,54€.
 
En resum: 
Si el mecenatge és igual o menys de 5€ -> 5% + 0,05€
Si és de més de 5€ -> 1,4% + 0,25€ (o 2,9% + 0,25€ si és targeta estrangera)
 
La diferència de comissions la vam negociar des de l’Aixeta per reduir al màxim el que tu com a creador/a has de pagar a Stripe, amb una quantitat fixa molt petita per subscripcions petites, i un percentatge molt baix per a subscripcions més grans.
 
Stripe també cobra una comissió al fer la liquidació, explicada al punt 6, més avall.
 
5. L'1 de cada mes es cobren totes les subscripcions actives de forma automàtica.
 
6. El dia 10 de cada mes, si has acumulat com a mínim 25€, l’Aixeta dóna l'ordre de transferència al teu compte bancari. Aquesta liquidació inclourà tots els ingressos al llarg del mes, és a dir, les noves subscripcions i les donacions puntuals des de l'última liquidació, més totes les renovacions que s'han fet el dia 1 anterior. 
 
Stripe resta 2,10€ + 0,25% de la quantitat total transferida, com a comissió per la transferència bancària.
 
Per exemple, si al llarg del mes, has acumulat 1000€, Stripe cobra 4,6€ (1000* 0,25% = 2,5€ + 2,1€) i es fa una transferència dels 995,4€ restants al teu compte bancari.
 
La transferència pot tardar uns pocs dies en fer-se efectiva i arribar al teu compte bancari. Normalment ho fa entre el 12 i el 14 de cada mes.
 
7. L’Aixeta t’envia una factura del darrer període per les comissions tant de l’Aixeta com de Stripe, aplicant-hi el 21% d'IVA. També en pots consultar i descarregar la resta de la pàgina de Factures.
 
8. Pots generar una relació de quantitats cobrades als mecenes per fer-los factures o calcular la liquidació d'IVA a la pàgina de Cobraments (hi accedeixes triant Ingressos en el menú que es desplega de la icona rodona i després cliques a Cobraments a la llista de l'esquerra). 
 
9. La pàgina de Propera Liquidació suma tots els nous mecenatges des de l'última liquidació per fer-te una idea de quina serà la quantitat de la propera liquidació. Se li ha de sumar les renovacions dels mecenatges existents.
 
10. Pots consultar i descarregar les liquidacions i factures en els apartats corresponents de la secció d'Ingressos.

Subscriptor(e)s/Mecenes

Es cobra una subscripció en el moment de donar-se d’alta i cada primer de mes a partir d’aquell dia fins que et donis de baixa.

Depèn de tu. Cada creador o creadora defineix els diferents nivells de subscripció per la seva pàgina; els pots trobar en l'apartat "Nivells de subscripció". Hi ha nivells de subscripció d'un euro i de molt més. Pots subscriure’t a tants creadors i creadores com vulguis—o a només un.

En general, et subscrius a un creador/a en concret (o a més d'un/a!). Entra a la seva pàgina i subscriu-te al nivell que desitgis per realitzar la teva micro-aportació mensual.

Però també et pots subscriure a l'Aixeta i ajudar-nos a tirar endavant el projecte com a tal. També necessitem el teu suport.

Si per exemple un mes decideixes fer algun altre tipus de subscripció, pots canviar-la. O pots decidir fer una aportació més gran un mes concret i després tornar a una altra quota. O preferir altres creador(e)s. Com a mecenes, tu decideixes mensualment a qui ajudes i com. 

Quan canvies de nivell de subscripció, se't cancel·la l'anterior de forma automàticament.

Si vols donar de baixa una subscripció, sempre pots anar al menú (que surt de la icona rodona) i triar Donant suport, i llavors selecciona el creador del que vols donar de baixa i fer clic en Donar de baixa. A partir del mes següent ja se’t deixarà de cobrar.