Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Financem entre tots la nostra comunitat creativa

L'Aixeta usa la tecnologia i les xarxes per potenciar la força conjunta de la gent i facilitar que doni suport a la seva comunitat artística. La idea és connectar els creadors artístics directament amb el seu públic perquè aquells puguin gaudir de feedback i de suport econòmic regular i previsible i aquests puguin gaudir de les obres en sí a més a més d'una connexió més propera amb els artistes.

En lloc de dependre d'institucions o mitjancers, la gent ens ponem mans a l'obra directament i literal, finançant els projectes artístics que ens interessen. Entre tots, podem crear una xarxa de suport pels nostres artistes perquè puguin viure de la seva obra i per tant poder concentrar-se en ell, augmentant i aprofundint en ella. Una societat que cuida la seva cultura no només enforteix la cultura sinó la pròpia societat. I, el que no és poc, la fa més divertida i interessant.

Preguntes i respostes

General

Per diverses raons. Primer, és massa difícil guanyar-se la vida d'artista en aquesta planeta i particularment en aquest país. I d'altra banda, hi ha molta gent que volem seguir els nostres artistes preferits i donar-los suport perquè puguin continuar creant—necessitem el seu art per viure. Abans, per poder viure d'artista, calia guanyar l'aprovació d'algun porter—una editorial, un discogràfic, una productora—ara només cal el suport de la teva comunitat. Cap de nosaltres tenim prous diners per finançar un artista, però si hi col·laborem, entre tots sí que tenim la capacitat de fer-ho. I donar suport als artistes vol dir que hi haurà més art, i això ens fa més fort com una societat.
L'Aixeta retén un 5% dels diners que recapta cada artista. Aquests diners es fan servir per mantenir la plataforma, allotjar la web en un servidor i pagar els seus treballadors. La resta—menos las comisiones bancàries— va directament als artistes. A més a més l'Aixeta és una associació sense ànims de lucre. Això vol dir que els guanys de l'empresa—el que sobra d'aquell 5%—s'utilitzaran per promocionar nous artistes, finançar recerca i projectes puntuals dels artistes i otorgar beques a nous creadors. L'Aixeta és un projecte de la comunitat que tornarà els guanys a la comunitat.
L'Aixeta començarà a funcionar a Catalunya. Creiem que hi ha molta gent creativa en aquest país que no estan creant art perquè no tenen ni el temps ni els recursos. L'Aixeta permetrà que ho facin, i que no hagin de desplaçar-se a Barcelona per fer-ho. La web estarà disponible en català, castellà i anglès per començar. Els continguts poden ser en qualsevol idioma—o cap!
No. Tant Verkami, Kickstarter i l'Aixeta són plataformes de micromecenatge, on les aportacions individuals de moltes persones s'ajunten per facilitar la creació de coses que d'altra manera potser no rebrien finançament. Però Verkami i Kickstarter són plataformes de micromecenatge de projectes que duren un número de dies definit, amb un objectiu específic. Si el creador no recapta la quantitat total, no cobra res. I una vegada s'hagi acabat la campanya, la relació entre el creador i els mecenes es finalitza. A l'Aixeta, no hi ha data límit perquè el que es financia és tota l'obra del creador, no un projecte específic. Tampoc no hi ha un objectiu financer específic: el creador pot tenir molts o pocs subscriptors, segons la seva obra i la campanya que en fa. I la relació és regular i de llarg termini: el creador anirà produint obres, i el subscriptor continuarà gaudint d'elles, mentre les ajuda a finançar i ofereix comentaris i suggeriments. Verkami i l'Aixeta són complementaris. Una persona creadora pot utilitzar l'Aixeta per tenir una relació llarga i estable amb un grup de subscriptors i fer alguna campanya de Verkami per projectes puntuals que necessiten un finançament extraordinari.
La fundadora de l'Aixeta es la Liz Castro. Com a escriptora de llibres informàtics, explicava a la gent com utilitzar les eines tecnològiques. Com a activista, veia com la societat catalana s'ajuntava per fer accions molt grans per guanyar la democràcia. L'Aixeta, inspirada en Patreon, una plataforma nordamericana, vol ser una progressió natural d'aquestes coses: aprofitar la tecnologia per connectar la gent per crear i donar suport a la creació artística i d'aquesta manera enfortir la democràcia. La Liz s'ha ajuntat amb Mireia Domènech, amb àmplia experiència en comunicació corporativa internacional i gestió cultural, i amb l'Elena Fonts, creativa, activista i dissenyadora per fundar l'Aixeta.

El principal programador és en Carles Jove, un expert de Ruby on Rails i codi obert, i també músic que no només veu la necessitat de l'Aixeta sinó sap crear-lo. Joan Riba és el dissenyador que ha fet que l'interfaç de l'Aixeta no sigui només atractiu sinó intuitiu i engrescador.
Una persona o grup creador obre una pàgina en l'Aixeta. Penja una foto i descripció de la seva obra. Defineix tres o quatre nivells de subscripció i especifica el preu i la recompensa per cada nivell. De tant en tant publica uns continguts, podent especificar per quin nivell de subscripció estaran disponibles. Comparteix informació sobre la pàgina a les xarxes socials. Els qui volen gaudir del seu contingut se subscriu a la seva pàgina per una quantitat petita de diners cada mes. Tindrà accès als continguts del nivell de subscripció corresponent. El creador o creadora, gràcies al finançament estable aportat per tot el grup de subscriptors cada mes pot enfocar la seva feina en crear coses.
L'Aixeta és una plataforma de micromecenatge continu on es connecten creadors amb el seu públic. Els creadors obren una pàgina a l'Aixeta per compartir els seus continguts—contes, poemes, cançons, guions, sèries, còmics, dibuixos, opinions i més—i els posa a l'abast dels seus seguidors que s'hi hagin subscrit. Les subscripcions són molt accessibles (tant minsa com 2 euros al mes) però com a conjunt, poden servir com a finançament estable que permet al creador concentrar la seva energia en la seva obra artística i per tant augmentar-la a benefici de tots els subscriptors, i de fet tota la societat. A més a més de diners, els subscriptors també poden oferir comentaris i suggeriments.

Creadors

Hauràs de tributar per l’impost de societats o per l’impost sobre la renda de persones físiques en concepte de rendiments derivats d’activitats econòmiques, segons correspongui, pel bé o servei que ofereixis als teus mecenes.

Els diners percebuts són amb IVA inclòs i hauràs d’ingressar a l’AEAT l’IVA repercutit. Us podreu deduir l’IVA de les despeses derivades de tenir una pàgina a l’Aixeta (veure FAQ: Quant em costa tenir una pàgina a l’Aixeta?)

Al final de l’any, l’Aixeta us trametrà una certificació de les quantitats brutes percebudes que cal incloure a la declaració de la renda o de l’impost de societats. 
 
L’Aixeta pot orientar-te sobre les teves obligacions fiscals, però es recomana acudir al propi gestor o advocat.
La teva pàgina no es fa pública fins que l'activis, picant el botó "Activa la pàgina" en la pàgina de Preferències (a on arribaràs triant Preferències del menú).

Una vegada l'hagis activat, es veurà en la pàgina d'Explorar, i els usuaris podran trobar-te fent una cerca.
Els ingressos que percebis per la intermediació de l’Aixeta són considerats ingressos de la teva activitat econòmica. Si els ingressos anuals no sobrepassen el salari mínim interprofessional d’aquell any (12.600€ en 2019), pots tenir una pàgina sense posar en perill la pensió.

Recordeu, però que l'Aixeta no és ni gestoria ni bufet d'advocats, i recomanem que consultis amb un expert d'aquest tema. 
No hi ha cap cost inicial. L’Aixeta, que és una associació sense ànim de lucre, es queda un 5% sobre la quantitat total de diners percebuts dels teus mecenes pel seu funcionament. L’Aixeta també et descomptarà sobre la quantitat total dels diners percebuts la quantitat necessària per fer front a les comissions bancàries, de targeta de crèdit i de la plataforma Stripe que gestiona els cobraments i pagaments. 

L’Aixeta et farà arribar mensualment el total net, és a dir la suma de les quantitats brutes percebudes dels teus mecenes, menys les comissions esmentades.

L’Aixeta és una associació sense ànim de lucre i s’autofinança amb aquest 5%.
No, també podrien ser obres polítiques, opinions, o coses tangibles com formatges artesans o visites turístiques. L'única limitació és la teva imaginació.
No, en absolut. El creador manté en tot moment el copyright sobre la seva obra. Només ha de cedir permís a l'Aixeta per publicar-ho i als subscriptors per gaudir d'ella.

Subscriptors

A un creador en concret (o a més d'un!)
Et pots donar de baixa en qualsevol moment per qualsevol raò. Pensem que el valor de les obres que trobes a l'Aixeta et mantindran satisfet però si no és el cas, no t'obligarem a continuar.
Els subscriptors poden decidir deixar de subscriure a un creador si ja no queden satisfets amb el que penja.
Estem en fase Beta. Si tens qualsevol incidència, escriu-nos a info@aixeta.cat